Autóklíma tisztítás

Klímatisztításról

Az autóklíma tisztításra többféle megoldás létezik, de sajnos ezek egy része nem nyújt megfelelő megoldást. Ilyen például a spray jellegű klímatisztító vagy "klímabomba", ami egy illatosítóhoz hasonlít, valós és hatékony tisztítást nem végez. Mi kizárólag olyan módszereket alkalmazunk, ami valóban hatékony megoldást kínál ügyfeleink részére. 

A klímatisztítást kétféle részre lehet osztani:

-fertőtlenítés

-szagtalanítás

Elérhető klímatisztító szolgáltatásaink:

-ózonos klímatisztítás

-elpárologtató szagtalanítás, fertőtlenítés

Nálunk ez a két típusú klímatisztítási módszer elérhető, ezekről bővebb leírást talál az oldalon.

A legjobb hatásfok a két módszer együttes alkalmazásával érhető el. A klímatisztítás csak jól működő klímával fejti ki hatását. A tisztítás előtt érdemes ellenőriztetni a klímarendszert.


Ózonos klímatisztítás, gombátlanítás

Az ózonos klímatisztítás a legmodernebb módszerek közé tartozik. Más klímatisztítási módszerekkel ellentétben az ózonos tisztítás az egész utasteret és az összes szellőzőjáratot is fertőtleníti. Ezt a technikát használják uszodák vizének fertőtlenítésére, és az egészségügyben a műtők fertőtlenítésére. De manapság ez a technika elérhető a járműiparban is. Teljesen vegyszermentes, fertőtlenítő hatása a klórénál 3000-szer nagyobb. Bekapcsolt klíma mellett belső levegő keringtetés üzemmódban elindítjuk a járműben elhelyezett nagyteljesítményű ózongenerátort 15 percre bezárt ajtók mellett. Az ózongenerátor a levegő oxigén molekulájából ózont állít elő, és az utastéri ventilátor a levegővel együtt keringteti ezt a járműben. A kezelés végén 5 percig szellőztetjük a járművet, hogy az ózon oxigénné visszaalakuljon. A tisztítást érdemes évente legalább egyszer elvégeztetni a klímázási szezon előtt, tavasszal. Ilyenkor érdemes a pollenszűrő állapotát ellenőrizni, szükség esetén cserélni. A vírusokat, baktériumokat, gombákat, atkákat maradéktalanul elpusztítja az ózon.


Elpárologtató szagtalanítás, fertőtlenítés

Erre a tisztítási módszerre akkor van szükség, ha a klíma kellemetlen szagokat fúj be az utastérbe. A műszerfal mögött található elpárologtató a klíma működése során kondenzvizet hoz létre, ami a csepegtető tálcán keresztül a jármű alá, a szabadba kifolyik, jó esetben. A nem rendszeresen cserélt pollenszűrő miatt eldugul (falevelek, bogarak) , és a párás, nedves környezet ideális helyet biztosít, hogy elinduljon a gombásodás, penészedés. Sokan nem szeretik a klímát használni, mert büdös. Sajnos az elhanyagolás következtében valóban kellemetlen szagot áraszt, de ezt az elpárologtató fertőtlenítéssel orvosolni lehet. Ilyen tisztítás alkalmával kötelező a pollenszűrőt kicserélni. A tisztítást a legmodernebb, márkaszervizekben alkalmazott módszerrel végezzük. Kiszereljük a pollenszűrőt, utastéri ventilátort,(típusfüggő) és egy speciális tisztító szondát vezetünk az elpárologtató lamelláira. A készülék tartályát feltöltjük a megfelelő fertőtlenítőszerrel, és a szer lemossa és fertőtleníti az elpárologatót, a vegyszer pedig a kondenzvíz kivezető nyílást is kitisztítva távozik a járműből.